Follow by Email

Followers

BoNjOUr...

untuk tempahan product : +60137145668 @};-
RM40 AJE! cepat!!!

Keusahawan Kerjaya Pilihan  

Tuesday, June 10, 2008

petikan dr irfan khairi

Selamat Pagi,

Di sini ingin berkongsi sedikit dari petikan website Irfan Khairi yg agak logik & penting utk kita renung-renungkan dari peningkatan harga minyak yg berlaku semalam:

"By now, semua tau harga minyak naik. Malam tadi, saya lalu petrol station, dan lihat punyalah panjang orang ramai queue untuk memenuhi tangki minyak. Siapakah yang akan mengeluh dengan kenaikan harga minyak? Sudah pastinya mereka yang berpendapatan sederhana/rendah.

Harga minyak naik 40%, gaji tak pula naik 40% kan?

Adakah memenuhi tangki minyak will fix the problem? Semestinya tidak… katakan full tank kita RM100… queue lama-lama pun paling banyak pun, kita jimat RM40 je bila minyak kita habis dan isian seterusnya adalah RM140 pulak. Ia hanyalah quick fix atau penyelesaian sementara sahaja.

Then, apakah penyelesaian jangka panjang?

Di sinilah saya ingin menyebut kembali tip saya betul-betul 1 tahun lepas. June 2007, saya menulis:

Masa kita kecik-kecik dulu, zaman salah seorang sahaja ibu bapa kita bekerja. Selalunya bapa, ibu jadi suri rumah…

Zaman sekarang, lihat diri kita (atau abang/kakak kita bagi yang muda-muda), zaman sudah berubah di mana kedua suami & isteri perlu bekerja untuk menampung keluarga akibat ekonomi meningkat…

Fikirkan apa akan jadi 5 tahun lagi, 10 tahun lagi, atau 20 tahun lagi…

Bagaimana suami & isteri perlu menampung keluarga?

Pakar-pakar perniagaan berfikir, dalam satu masa nanti, kesemua keluarga perlu memikirkan memulakan perniagaan secara "part-time" untuk menampung keluarga. Ini kerana, ekonomi semakin naik, harga barang semakin naik dan yang penting sekali, lifestyle semakin meningkat.

Satu hari nanti, ia akan jadi amat sukar untuk hidup dengan hanya "makan gaji" kedua suami & isteri. Perniagaan secara sambilan dimestikan! "

Oleh itu, tahniah diucapkan kepada warga usahawan CNI yang sudah mula melibatkan diri secara aktif dalam perniagaan luarbiasa ini.Apa yang penting sekarang, seperti yang dipesan oleh DAM Salleh B. Pawi (ayah Abu Zaid) kepada kami tempoh hari, "kita buat kerja saja!"

AddThis Social Bookmark Button

Email this post


Related Posts with Thumbnails
 

Design by Amanda @ Blogger Buster